Wij Bloggen… Meatless Monday Utrecht!

max_besana

En hier ben ik, tussen de poppy bloemen. Wat bloemen kan jij ook eten (maar die niet echt…)

 

Maandag geen vlees dag… Ja, dat doen wij hier, nu, in Utrecht. Maar ook in Amsterdam, Gent, Denemarken, Kroatië, Honduras, Bolivia, Brazilië (dat zal zeker een uitdaging zijn geweest!), Hong Kong, Indonesië, Australië, Iran, Israël, Jamaica, Zuid Afrika, Togo, en nog veel meer landen (momenteel zijn het er 36, vertelt de website van Meatless Monday international ons).

Het begin van één dag in de week geen vlees eten begint in de VS tijdens de Eerste Wereldoorlog , waar de oorlog een te kort aan voedsel meebracht. Daarna, tijdens de Tweede Wereldoorlog is het concept ook naar Europa gebracht om de verarmde bevolking te ondersteunen met een bewust dieet dat betaalbaar was.

Pas in het jaar 2003 is het concept afgestoft. Met een groeiende interesse in de verbetering van de eetpatronen van de westerse wereld, begon Meatless Monday te groeien. De voorzitter van de eerste Meatless Monday is Sid Lerner, een advertising genius en de ziel achter de Meatless Monday in de VS. Scholen, bedrijven en universiteiten doen mee aan één dag geen vlees eten. Sommige ideeën achter Meatless Monday zijn door hem vernieuwd, aangepast aan de maatschappij van vandaag, de vleesindustrie en de impact op ons milieu, de mishandeling van dieren binnen de industrie, gevarieerd eten, lokale productie, etc.

De wereldbeweging achter Meatless Monday is onafhankelijk van de VS. Elk land ondersteund het project van zijn eigen cultuur en het effect dat minder vlees eten kan maken in elke omgeving. Dit is niet hetzelfde in Togo als in Indonesië of in Groot-Brittannië. In Nederland hebben wij weinig armoede, dat is alvast en positieve factor in de manier waarop wij eten kopen. Maar toch is er een tekort aan informatie over de mogelijkheid van geen vlees eten, het effect dat dit heeft op ons lichaam en de effecten op het milieu. Meatless Monday Utrecht wilt graag hét platform zijn om informatie en evenementen rondom een vlees-vrije-dag naar elke Utrechter toe te brengen.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *